Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 21 juni 2021

D66: maak Mariahoeve veilig voor fietser en voetganger

Veilig de weg naar huis, school of werk kunnen oversteken zou normaal moeten zijn, zeker in een woonwijk. Maar voor de bewoners langs de Finnenburg en Boekweitkamp in Mariahoeve is dat helaas niet zo. Want elke keer dat ze de wijk uit moeten, moeten ze een drukke weg zonder zebrapad of stoplichten over. D66’er Van Doorn vraagt om actie: “ieder kind heeft het recht om veilig naar school te kunnen fietsen”.

Snel, druk en luidruchtig
De Finnenburg en Boekweitkamp zijn twee straten die door de inrichting uitnodigen uit om lekker het gaspedaal in te trappen. Bewoners zien op het display dat vaak harder gereden wordt dan de maximum snelheid van 50 km/u: gevaarlijk. Want aan beide kanten van deze straten staan nieuwe woonwijken met veel families met kinderen. De gevaarlijke wegen oversteken is de enige manier om de nieuwbouwwijken in en uit te komen. Maar zebrapaden zijn in geen velden of wegen te bekennen, zelfs niet naar de kinderboerderij. Ook bij de IJsclubweg in Bezuidenhout die in het verlengde ligt ontbreekt een zebra voor voetgangers. En nu deze wegen de logische route naar de Mall of the Netherlands zijn, zal de drukte alleen maar zal toenemen.

“Ik ben bereid het zebrapad zelf te verven”
“Dit is vragen om ongelukken”, constateert D66’er Marieke van Doorn. “Bewoners en de bewonersorganisatie Mariahoeve trokken al eerder aan de bel, maar de gemeente doet weinig om de veiligheid van deze wegen aan te passen aan alle nieuwe huizen vol met kinderen die er overheen moeten”. Het raadslid weet gelukkig wel raad: “Zet verkeerslichten neer en leg een paar goed zichtbare zebrapaden aan, dan weten automobilisten dat ze door een kinderrijke buurt rijden”. Van Doorn heeft de wethouder dan ook gevraagd snel aan de slag te gaan. Van Doorn: “en als het nodig is om ervoor te zorgen dat deze kinderen veilig naar huis kunnen, ben ik bereid het zebrapad zelf te verven”.