Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 16 juni 2021

Den Haag gaat wildgroei aan fastfoodzaken aanpakken

D66 en HSP willen een einde maken aan de sterke opmars van fastfoodzaken in de stad. Zeker in het centrum zijn er de afgelopen jaren steeds meer hamburgertentjes, kebabzaken en fastfood-restaurantjes bijgekomen. ,,De Haagse binnenstad wordt veel te eenzijdig en ook veel te ongezond” vertelde raadslid Daniel Scheper aan het Haagse AD.

Het stadsbestuur omarmde donderdagavond een voorstel van D66 en de Haagse Stadspartij om de ongezonde hap te ontmoedigen. Dat zou kunnen door niet nog meer van zulke fastfoodzaken toe te staan in – bijvoorbeeld – de binnenstad

,,In het Haagse centrum hebben we alleen al drie McDonald’s, een Burger King en een KFC’’, zei Daniël Scheper van D66 tijdens de gemeenteraadsvergadering ,,En dan heb ik het dus nog niet over al die andere hamburgertentjes en shoarmazaken. Je kunt in de Haagse binnenstad tegenwoordig zo’n beetje om de vijf meter fastfood krijgen.’’

Restaurants van niveau
Voorzitter Maarten Hinloopen van Koninklijke Horeca, afdeling Den Haag is te spreken over het aangenomen voorstel om meer te doen aan ‘branchering’: ,,Te veel van hetzelfde is inderdaad niet goed’’, zegt hij. ,,En we hebben in de stad heel veel fastfoodzaken en koffietentjes. ,,Als Den Haag meer gaat sturen, vind ik dat toe te juichen.’’ Hinloopen zou dan ook graag zien dat het stadsbestuur moeite gaat doen om restaurants van niveau binnen te halen. Uit landelijke cijfers blijkt dat Den Haag daar een flink tekort aan heeft. ,,De gemeente Den Haag lokt al jaren toonaangevende winkels naar de stad, daar steekt ze veel tijd in. Ik zou zeggen: doe dat ook met goede restaurants.’’

Overgewicht
Uit onderzoek blijkt dat het aantal restaurants van ketens als McDonald’s, Burger King en KFC landelijk in vijf jaar tijd met bijna 20 procent is gestegen. Tegelijkertijd kampt ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders met overgewicht en is vijftien procent van hen veel te zwaar. Toch wordt er weinig aan gedaan om de fastfoodzaken te ontmoedigen.
Ook in Den Haag neemt het aantal eettentjes en fastfoodzaakjes enorm toe, weet Peter Bos van de Haagse Stadspartij. ,,Kijk alleen al naar de straten die van de treinstations naar de Haagse binnenstad lopen. Daar is het een en al eten wat de klok slaat. En dat maakt de stad er niet aantrekkelijker op. Daarvoor komen mensen niet naar Den Haag.’’

Toerisme
Dat vindt ook Daniël Scheper van D66: ,,Als we hoogwaardig toerisme naar onze stad willen halen, dan moeten we ook een hoogwaardig winkel- en horeca-aanbod hebben’’, zegt hij. ,,,Nu is het qua eettentjes vaak veel te eenzijdig.’’
Bovendien is het ook zo dat het stadsbestuur nadrukkelijk beleid maakt om Haagse jongeren gezonder te laten eten: ,,Overgewicht is een van de grootste uitdagingen bij de jeugd in Den Haag. Dan moet fastfood niet al te makkelijk te verkrijgen zijn.’’