Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 10 juni 2021

Fonda Sahla: “Voorkom de vaccinatiekloof!”

Het lijkt goed te gaan met de vaccinaties in Nederland, maar wie goed kijkt ziet dat er een vaccinatiekloof dreigt te ontstaan. D66-raadslid Fonda Sahla maakt zich grote zorgen en maant het stadsbestuur tot actie. “Als we niet snel iets doen om meer mensen in kwetsbare wijken te vaccineren worden de meest kwetsbaren in Den Haag alleen nog maar kwetsbaarder”.

In kwetsbare wijken lopen bewoners twee keer zoveel kans om corona te krijgen en eraan te overlijden. Hier is de noodzaak om gevaccineerd te worden het grootst, maar juist hier valt het aantal gevaccineerden tegen. Raadslid Sahla: “Er moet meer aandacht komen om deze mensen te vaccineren, anders ontstaat er een virusreservoir waar constant herbesmettingen uit ontstaan. En dat midden in de dichtbevolkte stad van Nederland”.

Gebrek aan bewustzijn
Sahla heeft verschillende redenen waarom het aantal vaccinaties hier achterloopt. Relatief veel mensen zijn laaggeletterd waardoor ze de berichten van de GGD niet goed snappen en daarnaast is er in het algemeen minder bewustzijn over corona, vaccinaties en gezondheid. “Onlangs hoorde ik dat er buurtbewoners zijn die denken dat hun arm magnetisch wordt van een vaccin”, vertelt het raadslid uit Transvaal. “Als we niet beter ons best doen om deze mensen te bereiken blijven ze in dit soort fabeltjes geloven en komen we nooit van corona af”.

“Alleen dan komen we allemaal van corona af”
In een motie roept Sahla wethouder Parbhudayal op om onder andere een vaccinatiebus te starten. “In verschillende gemeenten was er een coronatestbus waar bewoners in hun eigen wijk zich snel en zonder afspraak konden laten testen. Dat werkt, dus herhaal het in Den Haag”. Zet
sleutelfiguren in de wijk, betrek buurthuizen en gebedshuizen en zorg ervoor dat de communicatie voor iedereen duidelijk is. Alleen dan komen we allemaal van corona af”.