Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 5 oktober 2021

Fonda Sahla: “Red de brede buurtschool!”

Waar ga je als scholier heen als je extra hulp nodig hebt met huiswerk, moeite hebt met taal en rekenen of extra lessen sport of cultuur wil? Tot nu toe was het antwoord op die vraag ‘naar de brede buurtschool’. Maar door een plotselinge verandering in de subsidies dreigt deze belangrijke steun in de rug van scholieren te verdwijnen. Onderwijswoordvoerder Fonda Sahla (D66) wil de brede buurtscholen redden.  

Belangrijk voor gelijke kansen
“De brede buurtschool is een belangrijk wapen in onze strijd voor gelijke kansen”, zegt Fonda Sahla. In deze scholen kunnen alle leerlingen extra hulp krijgen voor vakken die zij moeilijk vinden of lessen krijgen die ze normaal niet op school krijgen. Zo krijgen alle kinderen kansen om zich verder te ontwikkelen. Zeker voor kwetsbare leerlingen is dit van groot belang. Na anderhalf jaar lang thuisonderwijs is er een flinke kloof ontstaan tussen leerlingen die makkelijker leren en leerlingen die meer moeite op school hebben. Dat de brede buurtscholen in het voortgezet onderwijs opeens honderdduizenden euro’s minder krijgen komt ook als een grote verassing. Een school zou er zelfs 400.000 euro op achteruit gaan.

Het mes in gelijke kansen voor Haagse kinderen
Sahla staat in contact met veel Haagse scholen en overal gingen alarmbellen af. “Scholen zijn niet op tijd geïnformeerd, schoolleiders zijn overvallen, sommige scholen voelen zich zelfs genoodzaakt om vakdocenten te ontslaan en zaterdagscholen te sluiten. Honderden Haagse kinderen worden hier keihard door geraakt”. Het raadslid dient donderdag, tijdens de bespreking van de Haagse onderwijsplannen, een motie in om de brede buurtschool te redden. “Als je het mes in de brede buurtschool zet, zet je een mes in de gelijke kansen voor Haagse kinderen”, zegt Sahla. “D66 staat wel voor een Den Haag waar kinderen allemaal een gelijke kans op een goede toekomst hebben”.