Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 5 november 2021

Anno Fekkes: “Haal bezem door de buurt met veegteams!”

 Anno Fekkes werd donderdag benoemd tot raadslid voor D66 en wil gelijk letterlijk de bezem door Den Haag halen. „Er moet een proef worden gestart van een jaar in Loosduinen en het Laakkwartier voor extra veegploegen om de stad schoon te houden”, zegt Fekkes in de Telegraaf.

Fekkes is donderdag beedigd als raadslid om Fonda Sahla op te volgen, en direct heeft hij enkele moties klaarliggen. “Nu gaat het grote werk al beginnen”, zegt Fekkes die ook op de lijst staat als kandidaat-raadslid voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Hij staat op plek twaalf van de lijst.

Het nieuwbakken raadslid wil gelijk zijn handen uit de mouwen steken en diende een motie in om een proef voor veegploegen te starten. Zwerfvuil en afvalzakken naast ondergrondse restafvalcontainers zijn een groot probleem in Den Haag.

Succesvolle proef uit Nijmegen
Geïnspireerd door een eerdere proef in Nijmegen met de inzet van een extra veegploeg in een wijk, wil hij dat hier ook werk van wordt gemaakt in Den Haag. „Het liefst wil ik geld voor betaalde veegploegen, die niet alleen de buurt schoonhouden maar ook een aanspreekpunt zijn voor de buurt. Denk aan het beantwoorden van vragen over het aanbieden van grofvuil. Ook kunnen zij bijvoorbeeld op scholen in gesprek over het schoonhouden van de buurt”, zegt Fekkes.

Vaste gezichten in de wijk
Hij benadrukt dat het niet gaat om het vermanen van buurtbewoners, maar om een extra aanspreekpunt voor de buurt. „Het moeten sociale mensen zijn dagelijks rondlopen en vaste gezichten worden in deze wijken”, zegt Fekkes, die denk dat de ploegen een mooie aanvulling zijn op al bestaande maatregelen, zoals het uitschrijven van boetes aan afvaldumpers. „We moeten er alles aan doen om de stad zo schoon mogelijk te krijgen. Dit is een van de middelen die je kunt inzetten”, denkt het D66-raadslid.

Uitbreiden bij succes
Hij wil starten in Loosduinen en het Laakkwartier, maar sluit uitbreiding naar andere wijken, mits succesvol, niet uit. „Ik stel voor om te starten in Loosduinen en het Laakkwartier omdat ik daar gesprekken heb gevoerd met bewoners over zwerfvuilproblematiek, maar natuurlijk leeft dit ook in andere wijken”, aldus Fekkes, die denkt aan twee teams die bestaan uit drie personen.

Donderdagnacht nam de gemeenteraad de motie van Fekkes met een ruime meerderheid aan.