Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 9 november 2021

Fonda Sahla neemt afscheid van de Raad, opgevolgd door oud-docent Anno Fekkes

Na drieenhalf jaar als raadslid nam Fonda Sahla donderdag officieel afscheid van de raad. De Transvaalse onderwijswoordvoerder was een week eerder beëdigd als Tweede Kamerlid om tijdelijk Rens Raemakers te vervangen. In februari zit haar tijdelijke Kamerlidmaatschap er op en kan ze meedoen aan de verkiezingen in maart. Ze wordt voor de rest van de periode opgevolgd door oud-hoofddocent aan de KABK en huidig fractievertegenwoordiger Anno Fekkes

Het begon met een brief
“Het begon allemaal zeven jaar geleden”, vertelt Sahla. “Toen ik zag dat het niet goed ging in het onderwijs van mijn kinderen en ik boos en gefrustreerd een brief naar wethouder Van Engelshoven stuurde. En tot mijn grote verbazing schreef ze terug!”, vertelde Sahla in haar afscheidsrede. “Dit was niet de politiek waar in mijn wijk over gesproken werd. Want de politiek vond mij toch niet belangrijk? Ik weet zeker dat als Van Engelshoven niet had gereageerd op mijn brief ik nooit raadslid was geworden. Laat staan Kamerlid”.

Veel betekend voor het onderwijs
Sahla heeft in de drie jaar als raadslid veel voor de stad en het onderwijs betekend. Ze was een van de initiators van de komende HAVO/VWO school in Zuidwest, redde de brede buurtscholen van financiële problemen, kwam met plannen om het lerarentekort tegen te gaan en zette zich tijdens de coronacrisis onvermoeibaar in voor kinderen die thuis niet goed mee konden komen. De strijd voor gelijke kansen vormde de rode draad in haar raadslidmaatschap, en daarom kreeg ze in 2019 de Els Borst Inspiratieprijs en belande ze in 2020 op de kandidatenlijst van D66.

‘Je kwam, je zag, je overwon’
“Het is zeldzaam knap wat Fonda allemaal voor de Haagse docenten, leerlingen en ouders heeft kunnen doen”, zegt fractievoorzitter Dennis Groenewold. “De hele Haagse raad gaat haar kennis, gedrevenheid en bovendien haar humor enorm missen”. Lijsttrekker Robert van Asten: “Fonda was een steengoed raadslid. Ze begrijpt het onderwijs en zag altijd een kans om de kansen van kinderen te verbeteren”. “Je kwam, je zag, je overwon” vatte burgemeester Jan van Zanen samen.

Anno Fekkes opvolger
Haar opvolger, Anno Fekkes, is zelf ook zeker geen onbekende in het onderwijs. “Er is niets mooier dan het onderwijs”, zegt de oud-docent, “Maar op een tweede plaats komt de kans om iets voor het onderwijs te betekenen!”. Ook krijgt de partij een andere fractievertegenwoordiger in de persoon van Andrew van Esch. Van Esch is ondernemer en adviseur op het gebied van internationale betrekkingen, helpt statushouders werk te vinden in de stad van Vrede en Recht en staat op plek 8 van de nieuwe kandidatenlijst van D66 Den Haag.