Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 26 november 2021

Haagse raad wil genitale verminking bij meisjes eerder stoppen

“In geval van vrouwelijke genitale verminking is er geen sprake van genezen, we kunnen alleen voorkomen”. Met die woorden pleitte D66-raadslid Marije Mostert voor een betere preventie van genitale verminking. Haar motie, die ze op de dag tegen geweld tegen vrouwen indiende werd gesteund door de volledige Haagse raad.

Meer aandacht voor groep met grootste risico
De huidige Haagse aanpak richt zich op meisjes en jonge vrouwen op de middelbare school en het MBO. “Maar vrouwelijk genitale verminking vindt gruwelijke genoeg het meest plaats bij meisjes op de basisschool. Daar is het risico het grootst en daar moeten we veel meer aandacht voor hebben”. Het raadslid wil daarom meer basisschooldocenten en ander personeel betrekken bij de preventie en ze leren hoe ze signalen moeten oppikken.

Dag tegen geweld tegen vrouwen
De motie van D66, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, PvdA en ChristenUnie/SGP komt op een belangrijk symbolisch moment: de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en kreeg unanieme steun van de Haagse raad. Mostert is opgelucht dat de raad haar oproep steunt. “We moeten er in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, alles aan doen om deze gruwelijke praktijken tegen te gaan. Want geen enkel Haags meisje zou dit mogen overkomen”.