Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 november 2021

Het begon met een brief – Afscheidsrede Fonda Sahla

Na drieënhalf jaar als raadslid nam Fonda Sahla op 4 november officieel afscheid van de raad. De Transvaalse onderwijswoordvoerder vertrekt naar de Tweede Kamer om daar Rens Raemakers tijdelijk te vervangen. Omdat de overstap tijdelijk is is ze wel kandidaat voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen.  

In haar afscheidsspeech kijkt ze terug op haar tijd in de raad. De volledige speech is hier terug te zien.

Voorzitter,
Het begon op 18 september 2013.
Ik was 34, moeder van 3 en voorzitter van de medezeggenschapsraad op een school in Transvaal. Gefrustreerd als ik was, als tweede generatie ouder geboren en getogen Haagse die wel eens oneerlijk is behandeld, Zich onbegrepen voelde of op een of ander manier buitengesloten is al dan niet onbewust klom ik in de pen.

Want bij mijn kinderen trok ik de streep. Mijn ouders wisten misschien niet beter, ik nu wel! En als voorzitter van de medezeggenschapsraad voelde ik deze verantwoordelijkheid voor alle 300 kinderen van de school waar ik aan verbonden was. Ik schreef een open brief aan toenmalig wethouder mevrouw Van Engelshoven. En een paar dagen later kreeg ik een hele positieve brief terug!

Ik was verbijsterd. Een wethouder die mijn mail leest? Dit was niet de politiek waar in mijn wijk over gesproken werd. want…de politiek had toch geen idee wie ik was, laat staan dat ze mijn mening belangrijk vonden. Ik weet zeker dat als Van Engelshoven niet had gereageerd op mijn brief in 2013 ik hier nu niet zou staan.

Betrokken raken bij de stad, meedoen in in de politiek,… Het begint allemaal bij gezien worden.
Een wethouder die je mail leest,
Een ambtenaar die je serieus neemt.
Een wijkagent die met je meedenkt. 

Voorzitter,
Alle bewoners van Den Haag verdienen het gezien te worden. Om betrokken te worden. Om mee te doen.

Het is daarom ontzettend belangrijk om naar de stad te blijven luisteren, te reageren op emails zoals mw van Engelshoven heeft gedaan, en de talenten uit de stad te herkennen, door in verbinding te blijven met, en in alle buurten en wijken. Want elke inwoner is een parel waarmee we onze stadsketting steeds mooier en steviger kunnen maken.

Voorzitter,
De afgelopen 3,5 half jaar is er ontzettend veel gebeurd, 2 colleges, 3 burgemeesters en een pandemie verder, sta ik hier vandaag omdat ik de eer heb de overstap naar het andere Den Haag te mogen maken. De meeste hebben vast wel heeft meegekregen dat niet iedereen hier heel blij mee is.

Van sommige kanten had ik het wel een beetje verwacht, van andere kanten had ik juist steun verwacht, maar werd ik toch teleurgesteld. Het blijft opmerkelijk hoeveel haat en negativiteit één bericht kan opwekken. Hoe kunnen we ooit mensen bij de politiek betrekken, als we de weinige mensen die nog bereid zijn mee te doen zo aanvallen?

Maar voorzitter, ik kan wel zeggen dat de positieve berichten en felicitaties in de meerderheid waren. 

Ik sta hier als een trotst D66 raadslid. Ik heb ontzettend veel kunnen betekenen voor de stad, ik heb mijn netwerk aangevuld en het allerbelangrijkste, ik heb iedereen geprobeerd een stem te geven. Soms voor en soms achter de schermen.

Voorzitter ik was eigenlijk nog niet klaar hier, er ligt nog een discussienota gelijke kansen alliantie van mijn hand op de planning en ook de pilot zonder eisen voor de poort met de Pabo in Den Haag moet nog uitgerold worden. Maar ik heb alle vertrouwen in mijn collega dhr. Fekkes en wens hem vanaf hier alvast heel veel succes.

Voorzitter,
En dan tot slot mijn voorlopig laatste woorden vanaf dit spreekgestoelte. Ik dank u en de griffie voor de fijne samenwerking. De medewerkers voor alle hulp en steun soms tot in de late uurtjes. De ondersteuning vooral tijdens de stemmingen vanuit huis waren een uitdaging

De collega raadsleden voor de fijne samenwerking, op de inhoud was deze best prettig. Ik vergeet nooit meer dat dhr Kruis van de PVV mijn laatste 2 moties als eerst heeft medeondertekend.

Dank aan Wethouder Bredemeijer en zijn BA’s. Wellicht zal hij mijn constante stroom kritische vragen niet missen, maar hopelijk wel de samenwerking. Dank aan de collega’s uit de commissie samenleving met wie ik ook vaak hier samen voor beter onderwijs heb gestreden.

Collegeleden en natuurlijk mijn eigen fractiegenoten en onze wethouders. Het was Hanneke die me heeft weten te overtuigen om te gaan voor het raadlidmaatschap, maar zonder jullie allemaal was het me niet gelukt.

Saskia Pot, die misschien nu meekijkt, dank dat je altijd voor me klaarstond. Marten, jij hebt zichtbaar weten te maken hoe hard we voor de stad aan de het werk zijn.Dorien nogmaals welkom en heel veel succes. Dank aan Jasper, Emily en aan de andere bestuursleden van D66 Den Haag

Robert en Saskia voor het coachen. Marieke, Marije, Daniël, Birgul, Anno en Andrew dank voor jullie steun … ik ga jullie missen. Misschien mag ik in de fractie app blijven.

En tot slot Dennis, mijn fractievoorzitter, die mij waarschijnlijk het meest gaat missen, want ik ben de enige die om zijn grappen lacht.  

Dank je wel.

En natuurlijk dank aan  het thuisfront, want een gezin met 3 kinderen, met twee werkende ouders, waarvan er eentje ook nog raadslid en mantelzorger is, dat kan alleen met heel veel steun

Ik sluit af met een bekend citaat van Louis Couperus: Zo ik iets ben….ben ik een Hagenaar. 

Het ga jullie goed.