Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 22 december 2021

D66 actieplan: Meer ruimte voor moderne vaders, zelfstandige moeders

Vaders willen graag hun kinderen opvoeden zijn en vrouwen willen naast opvoeden ook een carrière. Daarom komt D66 Den Haag met een ambitieus actieplan om vaders meer ruimte te geven om vader te zijn en moeder meer kansen te geven om te werken aan een zelfstandige carrière. Initiatiefnemer Marije Mostert: “Als we voor beide wensen ruimte maken kunnen we echt een stap voorwaarts zetten in de emancipatie. Dat moment is nu.”

Parttime maakt vrouwen afhankelijk
Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld, maar in Den Haag zijn de helft van alle vrouwen financieel afhankelijk van hun partner. Dit komt deels doordat vrouwen vaker parttime werken en mannen fulltime. Dit is een groot risico bij scheiding, een overlijden of baanverlies van de partner. “Als vrouwen te maken krijgen met tegenslag blijkt een parttime inkomen niet hoog genoeg te zijn om de huur of hypotheek alleen op te brengen, de energierekeningen te betalen, laat staan voor het kopen van een nieuwe winterjas voor de kinderen in de groei”, legt raadslid Marije Mostert uit. “Vrouwen zijn pas echt vrij als ze niet afhankelijk zijn van hun partner”. 

Moderne vaders
Om moeders sociaal economisch te laten zijn, moeten vaders meer ruimte krijgen om vader te zijn. Daarom wil D66 dat bedrijven het vaderschap serieus gaan nemen en ook actiever verlofregelingen mogelijk maken voor hun werknemers. Op initiatief van D66 heeft Den Haag als eerste gemeente in Nederland 100% betaald ouderschapsverlof voor partners en dit kan als een voorbeeld werken voor veel bedrijven. Mostert stelt ook voor om goede vaderschapsregelingen een criterium te laten zijn in gemeentelijke subsidieaanvragen of een keurmerk van goed werkgeverschap af te geven. “Vaders willen ook gewoon vader kunnen zijn. Het is hoog tijd dat we mannen die kans ook geven”.

 

Voortrekkersrol gemeente Den Haag
In het nieuwe coalitieakkoord staat dat kinderopvang bijna gratis gaat worden. “Dat is prachtig nieuws! Nu moeten we in Den Haag dat momentum pakken”, zegt Mostert. Ze wil dat Den Haag als eerste gemeente het landelijk nieuwe beleid kinderopvang gaat toepassen. Het raadslid denkt aan een pilot met gratis buitenschoolse opvang voor de uren voor en na schooltijd en gedeeltelijk gratis kinderopvang voor medewerkers van het gemeentelijk apparaat.


Zelfstandige moeders
D66 wil dat de gemeente een Haagse campagne opzet die taboes over opvoeden en werk doorbreekt, mannen stimuleert om zorgtaken op zich te nemen en vrouwen om meer uren te werken. Ook moet er meer aandacht komen voor persoonlijke financiën en de gevolgen van parttime werk in het vervolgonderwijs. Mostert: “We moeten voorkomen dat meiden uit gewoonte deeltijdwerkers worden die afhankelijk zijn van hun partner om rond te komen. Het is 2021. Het is tijd dat mannen de ruimte krijgen om vader te zijn, en dat vrouwen de vrijheid krijgen om onafhankelijke moeders te zijn. Mannen en vrouwen verdienen dit.
.
Het volledige actieplan is hier te lezen.