Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 15 december 2021

D66 Den Haag: Vier de verbinding met Caribisch Nederland op 15 december

Koninkrijksdag is een belangrijke feestdag voor duizenden mensen in Den Haag, maar toch weten weinig mensen wat het is. Op die dag staan we stil bij de band tussen Europees Nederland en Caribische Nederland. De Haagse D66 wil hier meer aandacht voor. Initiatiefnemer en kandidaat Dylan Romeo: “Juist nu we in de Kamer discussiëren over wie er wel of niet bij Nederland horen moeten wij verbinding uitstralen en vieren dat we samen Nederland zijn”.

Petitie voor vieren Koninkrijksdag
“Nederland is meer dan de 12 provinciën”, zegt Dylan Romeo. Het kandidaat-raadslid voor D66 heeft zelf wortels in Caribisch Nederland en weet als geen ander dat mensen vaak vergeten dat dat ook Nederland is. “De eilanden zijn meer dan een vakantiebestemming. Het is een stukje Nederland waar gewone Nederlanders wonen”. Om meer aandacht te vragen voor de verbinding tussen Europees en Caribisch Nederland is Romeo een petitie begonnen die het stadsbestuur oproept Koninkrijksdag grootser te vieren. “Zo kunnen we echt stilstaan bij de band die we als Den Haag hebben met de ongeveer 15.000 Caribische Nederlanders die in onze stad wonen. Zij zijn ook Hagenaren”.

Belangrijke feestdag
Koninkrijksdag is een belangrijke mijlpaal voor twee redenen: het viert dat in de Ridderzaal een nieuws statuut werd ondertekend waardoor de overzeese gebieden niet meer koloniën waren, maar gelijken in het Koninkrijk. En daardoor is het ook een belangrijke feestdag voor Caribische Nederlanders als Dylan Romeo. “Juist nu we in de Kamer discussiëren over wie er wel of niet bij Nederland horen moeten wij verbinding uitstralen en vieren dat we samen Nederland zijn”.

De petitie kan hier getekend worden.