Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 december 2021

Den Haag wil sekswerk decriminaliseren dankzij D66 motie

Den Haag wil sekswerk volledig decriminaliseren en sekswerkers betrekken bij beleid dat sekswerkers aangaat. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond laat besloten door een motie van D66, Haagse Stadspartij, GroenLinks en PVV te steunen. Met het besluit voegt Den Haag zich bij andere grote steden in hun oproep aan de Tweede Kamer om sekswerkers te zien als normale mensen die hun werk proberen te doen.

In Den Haag gaat het al lang over sekswerk, maar de discussie bleef vooral hangen op waar de sekswerkers heen moeten, en niet over de veiligheid, gezondheid en arbeidsomstandigheden van deze mensen. Initiatiefnemer van de motie Marije Mostert (D66): “Het belangrijkste is dat sekswerkers veilig hun werk kunnen doen, ongeacht de locatie.”. Daarom moeten sekswerkers ook betrokken worden bij het beleid. “Zij weten zelf het beste waar zij behoefte aan hebben”.

Lobby voor de sekswerkers
De motie roept ook op sekswerk te decriminaliseren door een stevige lobby richting de landelijke overheid te starten. “Sekswerk is een normaal beroep en sekswerkers zijn ook gewoon mensen. Ze moeten dus ook de mogelijkheid krijgen om bijvoorbeeld een bankrekening te kunnen openen.” Daar sluit Fatima Faïd (HSP) zich bij aan. “Sekswerk moet uit het verdomhoekje. Ik vraag ook om het geld voor verder onderzoek naar verplaatsing in te zetten om meer veilige werkplekken te creëren voor transgendersekswerkers.”

Sekswerk is werk
Mariëlle Vavier van GroenLinks: “het is een gelegaliseerd beroep. Als je de positie van sekswerkers verbetert dan voelen zij zich ook veiliger om melding te doen van misstanden”. Mostert: “We zien sekswerk nu als iets dat half-illegaal is, wat uitbuiting en chantage in de hand werkt en waardoor sekswerkers uiteindelijk alleen maar onveiliger, ongezonder en kwetsbaarder zijn. Door sekswerk te decriminaliseren accepteren we het als een normaal beroep. Dat is de beste manier om deze mannen en vrouwen te beschermen”.