Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 december 2021

Haagse raad hakt knoop door voor ereveld Slag om Den Haag

Het is al maanden een onderwerp van discussie binnen en buiten de Haagse gemeenteraad: hoe zorgen we voor een passend eerbetoon aan de Hagenaars die tijdens de meidagen hun leven hebben gegeven voor de bescherming van de stad. Na lange discussies lijkt het antwoord te zijn gevonden: het erehof op de Kerkhoflaan wordt grondig gerenoveerd en er wordt onderzocht of hier een waardige herdenkingsplek kan worden gemaakt.

Het erehof op de Algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan is meer dan een monument, het is de laatste rustplaats van ongeveer 160 soldaten die Den Haag hebben beschermd in de meidagen van 1940. Het idee om deze soldaten op te graven en op een statigere plek te herbegraven kon rekenen op veel sympathie, maar bleek juridisch vrijwel onmogelijk. Om de grafrust te schenden moesten alle nabestaanden en het Ministerie van Defensie toestemming geven. Om langslepende juridische procedures en veel teleurstelling te voorkomen dienden coalitiepartijen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA een motie in die een andere oplossing bood.

In plaats van de gevallenen op te graven en de grafrust te schenden, wordt de plek waar de soldaten nu hun laatste rustplek hebben gevonden grondig gerenoveerd. Ook wordt er gekeken hoe er op deze plek een waardig eerbetoon kan komen met meer informatie over de slachtoffers die er liggen. Een van de initiatiefnemers, D66-raadslid Anno Fekkes, is erg blij. “Op deze manier zorgen we toch voor een eervol veld voor deze 160 Hagenaars die het ultieme offer hebben gebracht tijdens het beschermen van onze stad”.