Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 december 2021

Transvaal dreigt achterstandswijk te worden – Bewoners en D66 willen actie

SamenTransvaal, een groep bewoners van Transvaal, zetten alles op alles om hun wijk mooier, veiliger en leefbaarder te maken. Daarom hebben ze een manifest en een lijst met verbeterpunten voor de wijk opgesteld. Toch lijkt de gemeente meer ogen te hebben voor hun eigen plannen voor de wijk, dan de plannen die de bewoners hebben. D66 roept het stadsbestuur op toch de bewoners serieus te nemen.

Gevaarlijke racebanen en ondermijnende criminaliteit
De bewoners van de Transvaal willen veel meer aandacht voor de problemen in hun wijk. Ondermijning is alom aanwezig, maar een duidelijke aanpak zoals in de Weimarstraat ontbreekt. Veel wegen worden gebruikt als racebanen en het aantal ongelukken is schrikbarend hoog, geven de bewoners aan. Ook wonen er in de wijk veel arbeidsmigranten die dikwijls niet staan ingeschreven. Omdat de gemeente haar afvalverwerking baseert op het aantal ingeschreven bewoners is er altijd meer afval dan de gemeente aankan. Maar het melden van overlast en het contact met de gemeente gaat stroef waardoor veel bewoners snel hun hoop op verbetering verliezen.

“Bewoners zijn het lichtpuntje”
”Als er niet onmiddellijk actie wordt ondernomen dreigt Transvaal een achterstandswijk te worden. Bewoners, die de wijk verrijken, verruilen Transvaal met andere beter aangeschreven wijken. De bewoners hebben het gemeentebestuur nu harder dan ooit nodig!” schrijven de bewoners in hun manifest. Raadslid Marieke van Doorn (D66) heeft na aanleiding van het manifest en de speerpunten vragen gesteld aan het stadsbestuur. “Transvaal staat zwaar onder druk, maar het lichtpuntje is dat de bewoners zelf met ideeën en oplossingen komen om hun wijk beter te maken. We moeten goed luisteren en de ruimte beiden voor dit soort initiatieven uit de wijk. Alleen zo kunnen we onze stad nog mooier, leefbaarder en veiliger maken”.